Asuntoa mä metsästän...
Mieleisen vuokra-asunnon löytäminen Tallinnasta vaatii rautaisia hermoja ja lukuisia yhteydenottoja, varsinkin jos sen aikoo tehdä ulkomailta käsin ja mahdollisimman pienellä budjetilla. Rahalla saa ja hevosella pääsee, eli jos se ei ole siitä kiinni, niin kivoja asuntoja mukavilla paikoilla löytyy helposti. Jos et kuitenkaan halua maksaa turhasta niin tästä kirjoituksesta saatat löytää hyviä vinkkejä.
Tahdon saada suuren...
Vai tahdonko sittenkään? Asumiskulut nousevat tietenkin neliöiden lisääntyessä, se nyt ei varmasti kenellekkään ole yllätys. Kuitenkin suhteessa neliöhinta kaksiossa on kohtuullisempi kuin yksiössä. Itsestäänselvyyksiä. Tietenkin asunnon koko kannattaa mitoittaa omiin tarpeisiin ja kohtuullisilla vuokrakuluilla saa jo mukavan kokoisia asuntoja. Ja vuokra-asunnot ovat lähes poikkeuksetta aina kalustettuja.
Vuokra ja sitten ne muut asumisen kulut
Vuokra muodostaa vain yhden osan asumisen kustannuksista Virossa. Vuokran päälle tulee vielä kommunaalimaksut eli Suomessa vastaava on varmastikin yhtiövastike. Niillä rahoilla hoidetaan talon yleisiä tiloja ja alueita. Ja kommunaalit vaihtelevat hurjasti. Muutamasta kympistä aina satoihin euroihin. Ja tässä vaiheessa yleensä se asunnon koko käy tuntumaan. Usein vuokrailmoituksissa ilmoitetaan aiemmin toteutuneet kommunaalikulut, eli pienempi kesäkommunaali ja suurempi talvikommunaali.
Paikallinen ystäväni kertoi hänen ennen asuneen asunnossa, jonka vuokra oli 300€ ja kommunaalit keskimäärin noin 100€ kuukaudessa. Eräänä erittäin lumisena talvena kommunaalimaksut kuitenkin paisuivat useisiin satoihin euroihin ja kuulemma sinä talvena ei ollutkaan varaa kirjaimellisesti mihinkään muuhun kuin asumiskulujen maksamiseen (kun huomiot paikallisen palkkatason!).
Vuokran ja kommunaalien lisäksi maksat vielä sähköstä ja vedestä (ja ehkä kaasustakin) erikseen. Sähkö Virossa on käytännössä saman hintaista kuin Suomessa. Kalliiksi sen tekee paikallinen palkkataso, joka taas ei ole lainkaan samalla tasolla Suomen kanssa. Vesimaksun suuruudesta en osaa sanoa, koska en itse sellaista maksa.
Vuokrien hintavertailu ei siis toimi suoraan päittäin Suomen ja Viron välillä. Täällä asumiskuluihin pitää laskea kommunaalit mukaan ja etukäteen voit ainoastaan arvioida ne. Sähköstä ja vedestä nyt maksetaan molemmissa maissa, joten niitä ei tarvitse huomioida mukaan vertailuun.
Sähkön käytöstä olen kuullut vain kauhutarinoita liittyen vanhan kaupungin asuntoihin. Sijainti aivan mieletön, talvella ikkunat ja nurkat vetää niin että sisällä tuulee, naapurit ovat vuosien varrella tehneet omia sähkökytkentöjään ja todennäköisesti johtavat sähköä huoneistostasi omaansa. Tarkkana kannattaa olla, vaikka kaikki painajaiset eivät toteutuisikaan.
Markkinoilta löytyy myös asuntoja, joissa vuokraan kuuluu kommunaalit ja/tai sähkö+vesi. Nämä asunnot ovat kuitenkin todella harvassa ja on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että jotain sisältyisi vuokran hintaan.
Vuokraamisen lisäkulut
Virossa suurin osa vapailla markkinoilla olevista asunnoista vuokrataan välittäjän avustuksella. Tällaisiin ilmoituksiin voit tutustua vaikka city24.ee palvelussa. Välittäjältä vuokrattuun asuntoon lisätään kuitenkin yhden kuukauden vuokraa vastaava määrä palkkioksi (ja usein vielä verot 20% päälle). Muuten muuttokustannukset koostuvat 1kk vuokrasta + 1kk takuuvuokrasta (tämä toki vaihtelee, mutta tämä käytäntö lienee yleisin).
Välittäjällä ei ihan hirvittävän suurta roolia asunnon vuokrauksessa ole. Ovi auki, nimi paperiin ja rahat pois. Tämän takia itse halusin löytää asunnon suoraan vuokranantajalta. Tällöin ei tietenkään välityspalkkiota tarvitse maksaa. Näitä ilmoituksia voit etsiä esimerkiksi kv.ee palvelusta.
Ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista kannattaa se aina lukea läpi erittäin tarkkaan ja mielellään tarkistuttaa se vielä kielen hallitsevalla ammattilaisella. Tarkista etenkin kaikki pienellä präntätty. Lähtökohtaisesti älä luota mihinkään tai kehenkään ennen kuin olet tutustunut paremmin. Jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta niin se todennäköisesti on.
Yrittäminen ja asunto
Jos haluat perustaa yrityksen Viroon, pitää sille määritellä paikallinen osoite. Eli käytännössä voit vuokrata asunnon/toimiston, tai jos ostat yrityksen valmispakettina, on se silloin jo rekisteröity todennäköisesti johonkin postilokeroyritykseen. Itse en tästä sen tarkemmin tiedä, mutta näin vältät asunnon vuokraamisen yritystä perustettaessa, jos et meinaa fyysisesti Virossa asua.
Kun itse metsästin asuntoa
Olin siis jo päättänyt yrittää kaikin keinoin löytää asunnon suoraan vuokranantajalta, kivalta paikalta ja kivalla hinnalla. Yritys näytti toivottomalta, kunnes mainitsen muuttoaikeista ystävälleni Suomessa. Hän kertoi sukulaisensa asuvan täällä ja että hän asuu lähellä keskustaa, mukavassa, suomalaisen omistamassa asunnossa. Että kysy sieltä! Sain yhteystiedot ja loppu onkin historiaa.
Eli asunto on todella mukavalla paikalla Kalamajan trendikkäällä hipsterialueella. Alueella on aiemmin ollut kova maine viereisen Paterein vankilan takia. Vankila suljettiin vuonna 2007 ja on nyt avattu turisteille ja tapahtumajärjestäjille. Sulkemisen myötä myös koko Kalasataman ympäristö on siistiytynyt, taloja on uudistettu todella paljon niin sisältä kuin ulkoa ja aluetta rakennetaan ja parannettaan jatkuvasti.
Kirjoittelen vielä myöhemmin kattavamman esittelyn Kalamajan ja lähialueiden viihde- ja kulttuuritarjonnasta. Joka tapauksessa, tänne kävelee noin vartin niin satamasta kuin keskustastakin ja tämä ei ole vielä täysin turistien kansoittamaa aluetta. Tervetuloa vierailulle!
-Jani-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti