Yritystä perustettaessa toimintaa helpottaa huomattavasti jos omaat paikallisen sähköisen tunnistautumisen kortin. Korteilla voi allekirjoittaa kaikki viralliset paperit, jotka sähköisesti löytyvät. Ilman korttia joudut asioimaan notaarin kanssa aina kun haluat tehdä virallisia sopimuksia. Kortit siis todistavat sinun olevan juurikin se henkilö, kuka väität olevasi. Sähköinen allekirjoitus on täysin sitova ja vastaa hieman Suomen henkilökorttia tai verkkopankkien tunnuksia. Kortteja on kaksi erilaista ja ne käyttäytyvät hieman eri tavalla.
E-kansalaisuus

E-kansalaisuus sopii sinulle silloin, kun et halua asua Virossa, mutta haluat asioida maan virallisten tahojen kanssa. Yritystä perustettaessa joudut kuitenkin huomioimaan, että tili paikalliseen pankkiin pitää avata käymällä paikan päällä. Ja jos aiot tehdä töitä Suomesta käsin vaikka yritys on Virossa, kuulut edelleen Suomen verotuksen piiriin.
Kortin voi tilata kätevästi netistä. Hinta sille on 50€ (+ 99c luottokorttikäsittelykuluja). Noutopaikan pitää olla Viron viranomaisten osoittama ja Suomessa tämä käytännössä tarkoittaa Viron Suomen konsuulaattia Helsingissä. Kortin voi toki noutaa myös Virosta! Itse suosittelen paikaksi Sõle 61a -osoitteessa sijaitsevaa virastoa, jossa käsitellään pääasiassa juuri ID-kortti ja passiasioita (ei siis ole varsinainen poliisiasema).
Käsittelyaika kortin myöntämiselle oli hakusivun mukaan 10-15 työpäivää. Itse kuitenkin 20 työpäivän jälkeen kävin kyselemään kortin perään ja sain vastauksen, että ei ole vielä käsittelyssä. Kun kuukausi hakemuksen jättämisestä tuli täyteen, sain viestin sähköpostiini Viron poliisilta, että hakemus on nyt otettu käsittelyyn ja sen käsittelyssä menee 10-15 työpäivää. 15 työpäivän jälkeen kyselin korttia uudestaan ja sain vastauksen, ettei sitä ole vielä myönnetty. Tässä välissä siis ehdin jo muuttaa Tallinnaan ja vaihdoin noutopaikaksi tuon paikallisen virastotalon. Lopulta 17 päivää käsittelyynoton jälkeen sain sähköpostin, että kortti on myönnetty ja haettavissa. Hain korttia 21.5. ja sain sen viimein 9.7. eli minulla meni kaiken kaikkiaan 49 päivää (mukaan lukien viikonloput).
Korttia haettaessa pitää mukana olla sama henkilöllisyystodistus, jonka tiedot liitit hakemukseen. Itse käytin passia. Kortti on maksettu jo tilaushetkellä, joten haettaessa mitään ei tarvitse maksaa. Ennen kortin luovutusta sinulta otetaan sormenjäljet, kuva on tietoihin liitetty jo hakuvaiheessa (minun kuvani ei jostain syystä ollut mennyt perille, joten hakiessani ID-korttia minusta otettiin uusi kuva).
Paketin mukana tulee tietokoneen USB-porttiin asennettava sirukortinlukija, sekä 2 PIN-koodia ja PUK-koodi. Ensimmäisellä PIN-koodilla tunnistaudutaan järjestelmiin ja toisella allekirjoitetaan dokumentit. Myös tietokoneeseen pitää asentaa käyttöohjelmisto. Käyttöönotto on helppoa, eikä vaadi juurikaan IT-ammattitaitoa. Paketissa on ohjeet mukana.
ID-kortti

ID-korttia voit hakea, jos asut vakituisesti Virossa. EU:n sisällä muuttaessasi, voit asua uudessa maassa maksimissaan 3kk ilman rekisteröitymisvelvoitetta. Tämän jälkeen sinulla on velvollisuus ilmottaa maan viranomaisille muutostasi. Tämän laiminlyömisestä voidaan määrätä sakkoja, mutta ei karkoittaa maasta.
Virossa maahanmuuton voit todistaa sillä, että viet vuokrasopimuksen rekisteröitäväksi. Rekisteröintipaikka määräytyy asuinpaikkasi mukaan ja aikaa virastossa menee noin 10 minuuttia, kun täytät hakemuksen ja annat vuokrasopimuksen kopioitavaksi. Siis jos jonoa ei ole. Jos sinulla on jo e-kansalaisuus, liitetään osoite osaksi henkilönumeroasi.
Kun vuokrasopimus on rekisteröity (minulla meni aikaa muutama tunti siitä kun vein vuokrasopimuksen virastotaloon), voit laittaa hakemuksen ID-kortista. Tämä onnistuu helposti poliisin palvelupisteessä. Uusi osoiteesi löytyy nyt järjestelmästä, joten vuokrasopimusta ei tarvitse kantaa mukana. Hakemus maksaa 25€ ja sen voi maksaa käteisellä tai kortilla paikan päällä (korttimaksamisessa usein pieni lisäkulu).
Kuvani ei ollut jostain syystä rekisteröitynyt e-kortilleni, joten minusta otettiin uusi kuva toimispisteessä. Käytännössä siellä oli kaksi ilmaista passikuvakojua, joista kuva siirtyi sähköisesti tietoihini näpyteltyäni laitteeseen henkilönumeroni.
Käyttämässäni palvelupisteessä sai valita haluaako palvelua viroksi, venäjäksi vai englanniksi. Itse valitsin englannin, mutta kun viranomainen näki suomalaisen passini, vaihtui kieli suomeksi. Tosin virkailija tarkisti ensin, millä kielellä haluan palvelua jatkaa.
ID-kortin sainkin sitten yllättävän nopeasti. Siihen meni muutama päivä, vaikka virkailija puhui kymmenestä työpäivästä. Hakureissulla käytännössä vain allekirjoitin lunastaneeni uuden kortin, sain uudet PIN-koodit ja aiempi e-kortti mitätöitiin. Kahta korttia ei siis voi olla ja e-kortti pitää olla mukana.
Mitä iloa siitä kortista sitten oikein on?
Tallinnalaisena voi hakea matkakortin vaikkapa postista, jolla matkustaminen julkisessa liikenteessä on ilmaista. Kortti maksaa kaksi euroa ja ID-kortin rekisteröiminen euron lisää, eli kolmella eurolla saa nyt sitten matkustella niin paljon kuin tykkään! Tosin myös ID-kortti pitää olla aina mukana!
-Jani-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti